Hive

Jag har designat denna armaturen i det naturliga materialet bivax. Det är ett underbart material som är både ekologiskt, vackert och väldoftande. 

Som designer vill jag minska klyftan mellan människan och naturen. Jag vill att du ska känna dig nära naturen så att du mår bra men också så att du tar mer hänsyn till den och gör smartare miljöval i din vardag. Därför har jag valt att designa en takarmatur som sprider ljus i ditt hem. 

Armaturen heter Hive, det är en takarmatur som är gjord av bivax med en förstärkning av mässing. Konstruktionen som omger ljuskällan spelar på kontrast mellan det mjuka naturligt producerade bivaxet och de hårda geometriska formerna som utgör stomme av industriellt framtagen mässing. Det är balansen mellan naturen och staden som jag vill åt. 

De skulpturala formerna i armaturen är inspirerade av bisamhället. Vi är inte så olika bina, vi behöver båda mat, vatten, frisk luft och solljus. Hive består av 97 cirklar, en cirkel för varje rödlistad svensk biart. Anledningen till cirklar är ett sätt att symbolisera att bisamhället. För att bisamhället är en demokrati och när de ska genomför en stor förändring får alla bin uttrycka sin åsikt genom en dans där de går runt i en cirkulär slinga. När alla dansar samma dans är bina överens och förändringar kan genomföras. Nu står även vårt samhälle inför stora förändringar och det gäller att vi är överens. Förhoppningsvis kan vi inspireras av binas samhälle. 

Fotograf: Studio Fredrik Carlsson

GREENHOUSE at 

Stockholm Furniture Fair

I år har min klass fått den stora äran att ställa ut på Greenhouse under andra veckan i februari. Då pågående pandemi sätter stopp för en fysisk möbelmässa så blir det en digital utställning för att visa upp allt fint som skolor och bransch skapat till eventet.

Såklart supertrist att inte få möjlighet att möta alla besökare och visa upp våra skapelser "live" men vi ska göra vårt yttersta för att presentera våra verk och representera vår skola på bästa sätt.

Årets mässa har ledorden HÅLLBARHET - INNOVATION - NYFIKENHET i fokus och till det har vi på Industridesign valt att applicera temat FRAMTID. 

Jag kommer att visa upp HIVE på Stockholms Furniture Fair hemsida under hela 2021.

https://www.greenhousedesign.se/design-school/konstfack-id

Stockholm Design Week

Den 8 - 13 februari 2021, visas AT LAST i Superellipsen, Sergels torg i Stockholm

I samband med Stockholm Design Week har designskolorna i Stockholm dragit ihop en egen utställning som komplement till årets digitala version av Greenhouse. I Superellipsen visar vi på Industridesign upp resultatet av vinterns kurs "Action & Failure" i ett av Ellipsens stora skyltfönster ut mot Sergels torg. 

Jag kommer att visa upp HIVE, lampan i det naturliga materialet bivax. Det är ett underbart material som är både ekologiskt, vackert och väldoftande. 

Till oss behöver ingen tid bokas då den går att se dygnet runt utifrån. Varmt välkommen!